Helikoptermetingen


In dit onderdeel van het FRESEHM-NL project wordt data verzameld met behulp van een helikopter waar een zender/ontvanger in de vorm van een hoepel onder hangt. Deze zender/ontvanger kan elektromagnetische signalen de grond in sturen en de weerkaatste signalen wer opvangen. Er wordt heen en weer gevlogen over het gebied in paralelle lijnen.

Met deze apparatuur wordt een elektromagnetisch signaal (vergelijkbaar met het signaal dat voor mobiele telefonie wordt gebruikt) de bodem in gestuurd en de reactie van bodem op dit signaal wordt weer opgevangen. Hiermee kunnen we de samenstelling van de ondergrond (klei, zand, etc.) en het verschil tussen zoet en zout grondwater in kaart te brengen tot een diepte van maximaal 200 – 250 meter.

Asset 19Banner alles
Opstelling van de helikoptermetingen zoals gedaan door Skytem.

De helikopter vliegt lijnen die meestal parallel aan elkaar liggen. De afstand tussen de vlieglijnen varieert tussen 100 en 300 meter. Met de helikoptermetingen kunnen we een 3D-model maken van de elektrische weerstand van de ondergrond, waarmee de aanwezigheid van kleilagen en de aanwezigheid van zoet of zout grondwater kan worden bepaald. Deze methode van meten kan alleen toegepast worden in gebieden waar het meetsignaal niet wordt verstoord door bijvoorbeeld hoogspanningsleidingen, spoorbanen, kassen, metalen pijpleidingen, etc.

De helikoptervluchten zullen plaatsvinden in lijn met alle wetgevingen en vergunningen benodigd om te vliegen in nabijheid van bijvoorbeeld militaire installaties, natuurgebieden, broedlocaties, etc.