Actuele stand van zaken en vooruitblik


Een grootschalige 3-dimensionale kartering van het chloridegehalte van het grondwater in de kustgebieden én van het voorkomen van kleilagen in gebieden met zoet grondwater vraagt de nodige voorbereiding. In 2022 is het FRESHEM-NL gestart met het schrijven van een gedetailleerd projectplan, verzamelen van data in het veld en overige voorbereidingen. Na de voorbereiding en het verkrijgen van de benodigde toestemmingen en vergunning zal gestart worden met het inwinnen van data met de helikopter en verwerking en interpretatie van die data tot bruikbare informatie. Het totale Freshem project loopt naar verwachting tot eind 2026, uiterlijk begin 2027. Voor een globale tijdlijn zie onderaan de pagina.

Voorgenomen vlieggebieden

Wanneer en waar gevlogen zal worden is op dit moment nog niet bepaald. Er is een globaal beeld van de voorgenomen vlieggebieden en perioden waarin gevlogen kan worden. Na aanbesteding van de helikoptervluchten (medio 2024) en afronding van de vergunningstrajecten kan dit voor alle voorgenomen vlieggebieden in kaart gebracht worden waar precies in welke periodes gevlogen wordt. Hierbij zal ook rekening gehouden worden met broedseizoen en andere beperkingen die vanuit vergunningen gesteld worden. Voor elke (sub-)regio wordt een Omgevingsmanager aangesteld om iedereen te informeren wanneer het voorgenomen vliegwerk plaatsvindt. De Omgevingsmanager is actief vanaf ca. drie maanden voor het vliegen tot einde vluchten in een regio. Voor meer informatie kunt u terecht op de contactpagina.

In onderstaande tijdlijn geven we u een impressie van de werkzaamheden die in het FRESHEM-NL project plaats gaan vinden. De planning op deze website zal met regelmaat worden bijgewerkt.

Tijdlijn

Hieronder kunt u een globale tijdlijn voor de werkzaamheden binnen het Freshem NL project vinden.

Afgeronde activiteiten zijn aangeduid met een paarse kleur, lopende activiteiten met een groene kleur en toekomstige activiteiten met een gele kleur

Voorbereidend veldwerk

Het zetten van handboringen en mechanische boringen.

ColumnAsset 1Boring zetten

Het bemonsteren van verschillende grondsoorten (lithologiën) voor het meten van o.a. het zoutgehalte van het grondwater, samenstelling, geleidbaarheid van de bodem, etc.

IMG-20240124-WA0004

Het doen van sonderingen op de locaties van de mechanische boringen.

Door het natte weer van 2023 zijn de metingen verschoven naar 2024.

Inventarisatie benodigde voortoetsen en natuurvergunningen

Continuering van het voorbereidend veldwerk en voorbereiding voor helikoptermetingen

Aanbestedingstraject vliegwerkzaamheden

Sonderingswerkzaamheden

Continuering van het voorbereidend veldwerk en voorbereiding voor helikoptermetingen

Aanvraag vergunningen vliegwerkzaamheden

Opstellen vluchtplan

Helikoptervluchten & Data analyse

Data analyse